Open Dag bij springlevende Rijvereniging en Manege

A.s. zondag kunt u tussen 11.30 en 16.00 uur volop genieten op de Open Dag van manege Laanhoeve en Rijvereniging Nederhorst den Berg. Deze club viert haar 45-jarig jubileum.

Ooit opgericht door een clubje fanatieke paardenliefhebbers van wie manege-eigenaar Theo de Mol en verslaggever Cees Stalenhoef nog steeds actief zijn. In een brief van B&W anno 1973 wordt toestemming gegeven om te verhuizen van het roemruchte Ponyweitje naar een terrein aan de Meerlaan, toen voor 25 gulden huur per jaar. Op deze plek in de Blijkpolder, 45 jaar later, bruisen manege en vereniging dagelijks met lessen en tal van activiteiten. De vereniging telt ruim 200 leden tussen 7 en 77 jaar die vol liefde de ongeveer 50 paarden verzorgen en berijden. Het gaat om 20 paarden van de Laanhoeve en de andere KWPN- paarden, Haflingers, Fjorden en pony’s zijn particulier eigendom.

Twee-eenheid

Marco Grotendorst, voorzitter van de vereniging en Theo de Mol, spreken van een twee-eenheid. “We kunnen niet zonder elkaar. De club is blij met de stallen, de paarden, de rijbak, noem maar op en Theo heeft elke week vaste klanten” vertelt Marco. “We vloeien eigenlijk zo in elkaar over, er zijn geen scherpe grenzen. We doen bijna alles samen” voegt Theo eraan toe. Een paardenkenner pur sang die met zijn stem en houding een natuurlijk gezag heeft over de lespaarden. “Je moet er gevoel voor hebben. Bij aankoop let ik altijd op het karakter, want lang niet alle paarden zijn geschikt om iemand te dragen.” Het oudste paard waar iedereen zeer aan gehecht is, is de 30-jarige Tangelo waar vroeger Ferry Staal op reed.

Laagdrempelig

Theo is blij dat dochter Priscilla Brouwer sinds kort in het bedrijf is gestapt. “Nu zij heeft aangegeven fulltime mee te doen, is dat een fraai vooruitzicht voor de manege. Je weet nu weer waarvoor je het doet. Ik zie het helemaal zitten.” Priscilla zit vol plannen om de manege nog attractiever te maken, met o.a. lezingen, bedrijfsuitjes, vrijgezellenfeestjes, een boekpresentatie naast de al bekende kinderfeestjes. “Pfff, het is best zwaar werk als je met een groep bezig bent. Je moet ogen voor en achter hebben. Een paard kan altijd een onverwachte beweging maken. Langzaam maar zeker leer je een kind een band op te bouwen met een pony of paard. Ik heb er veel plezier in, als een leerling na een tijdje goed vooruit gaat.” Sinds kort heeft de rijvereniging een keer per 3 weken een lesuurtje voor aspiranten, van 5, 6 of 7 jaar, een groot succes. Om lid te worden moet je 8 jaar zijn. Dan ga je oefenen voor je A-diploma. Pas dan kun je aan dressuurwedstrijden meedoen, in diverse klassen. Van N-I via B, L en M oplopend tot Z. Deze Bergse vereniging telt twee Z-toppers. Theo sluit af: “Het mooie van deze vereniging en manege is dat alles laagdrempelig is. Lekker los. Wat is er nou mooier dan lekker in de vrije natuur je paard borstelen, een paar hoeven krabben, het paard bestijgen en heerlijk gaan rijden. Prachtig toch!”

Open Dag

Op de Open Dag valt er veel te beleven. Er staan kraampjes met paardenspullen, je kunt je laten schminken en er zijn tal van demonstraties. Zoals Horseboarding, op een surfplank achter het paard over het zand stuiven of de Carrousel, met diverse proeven synchroon dressuur. Ook is er een cowboyachtige Western te bewonderen naast de klassieke dressuur en springen. Spectaculair is de Cross, buiten in de vrije natuur over slootjes en hekken te paard racen. De entree is gratis. Het belooft een prachtige dag te worden voor jong en oud.

Bron: Weekblad Wijdemeren – wk 37